Telefonní kontakt: 596 625 045

Chcete předejít těhotenské cukrovce? Vyhýbejte se bramborám

21.01.2016
Pravidelná konzumace brambor v jakékoli podobě před otěhotněním zvyšuje riziko těhotenské cukrovky. Riziko je možné snížit nahrazením brambor jinými přílohami.
Chcete předejít těhotenské cukrovce? Vyhýbejte se bramborám

Při analýze rozsáhlé studie, prováděné na více 15.000 ženách, bylo zjištěno, že pravidelná konzumace brambor v jakékoli podobě (vařené, smažené, bramborová kaše) v období před otěhotněním zvyšuje riziko těhotenské cukrovky. Dokonce se žena dostává do vyššího rizika, když jí brambory jen jedenkrát za týden. Při hlubší analýze bylo zjištěno, že čím častěji žena brambory jí, tím se riziko těhotenské cukrovky úměrně zvyšuje.

Při rozdělení rizik podle počtu jídel s bramborami za týden bylo zjištěno, že pokud žena konzumuje brambory jedenkrát týdně, riziko těhotenské cukrovky se zvyšuje o 20%, pokud dvakrát až čtyřikrát za týden, pak o 27% a pokud pětkrát a vícekrát, pak dokonce o 50%.

Pokud máte ráda brambory, nechcete se jich vzdát ani před těhotenstvím nadobro, ale zároveň chcete pro své zdraví a těhotenství udělat maximum, pak můžete riziko těhotenské cukrovky snížit nahrazením brambor jinými přílohami. Ženy, které ve studii nahradily alespoň dvakrát týdně brambory luštěninami nebo celozrnnými výrobky, snížily riziko těhotenské cukrovky o 9-12%.

Plná verze anglického článku: Medscape

Rubriky:
Těhotenství
frame-scrollup